Viktig melding!
Vi utfører for tiden omfattende vedlikehold som forberedelse til den nye nettstedet. I løpet av denne perioden kan du støte på følgende problemer:
- Bilder vises ikke
- Koblinger som er ødelagte eller fører til manglende sider
- Innhold som ikke vises riktig
- Utdatert eller feilaktig informasjon
- Funksjonelle elementer (som skjemaer eller knapper) fungerer ikke
- Feil eller uventet oppførsel
- Navigasjonsproblemer eller ødelagte menyer
Hvis du opplever noen av disse eller andre problemer, kan du gi oss beskjed ved å sende en e-post til teknisk@efferus.no . Tilbakemeldingene dine er uvurderlige for å hjelpe oss med å forbedre nettstedet. Takk for din tålmodighet og forståelse.
Geitrams - Epilobium angustifolium, Chamerion angustifolium
Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.
Eviggrønn staude som blir ca 1-2 meter høy. Robust plante som sprer seg via jordstengler. Trenger neppe å plantes, men om den dukker opp så fungerer den fint som matplante. Unge skudd på 20-30 cm kan kokes som en grønnsak i 10 minutter. Unge blader og blomster er også spiselige rå, fin i salater. Margen i stengelen har en søt agurkaktig smak og er fin å knaske på litt seinere på sesongen. Forskning indikerer at geitrams har anti prostatakreft egenskaper. Kan spre seg ganske kraftig på kort tid.
Flere steder i Norge en viktig kilde til nektar for honningbier.
Urtekildens Planteleksikon om Geitrams
Formering av geitrams
: Lett: Noe vanskelig
: Svært vanskelig
Frø :
Deling : Tuedeles på våren eller høsten.
Skadeinsekter og sykdommer på brennesle
Liten snabelsvermer - Deilephila porcellus : Temmelig vanlig på Sørlandet og Østlandet. Har i senere år spredt seg på Vestlandet og er funnet flere steder i Rogaland. Larven lever som plantespiser på maure (Galium), mjølke (Epilobium) og geitrams.
Stor snabelsvermer - Deilephila elpenor : Vanlig på Sørlandet og på Østlandet nord til traktene rundt Mjøsa. I seinere år har den bredt seg nordover på Vestlandet og er funnet flere steder i Rogaland og Hordaland. Larven lever som plantespiser på geitrams og mjølker.